top of page

Myopikontroll:
Bromsa barns närsynthet

Förekomsten av närsynthet bland barn blir allt vanligare. Närsynthet är ett synfel där föremål på nära håll i regel är skarpa men på långt håll blir föremål suddiga och oskarpa. Misstänker du att ditt barn är närsynt och dessutom någon eller båda föräldrar är det så är det klokt att göra en synundersökning hos en optiker.

Optiker Jahnke följer hela tiden utvecklingen inom området och har arbetat flera år med myopikontroll, dvs behandlingar för att bromsa utvecklingen av närsynthet. Stark närsynthet kan leda till andra komplikationer och ögonsjukdomar senare i livet, därför är vi glada att det senare tid skett flera tekniska framsteg som bättre kan bromsa förloppet.

Från att ha varit begränsade möjligheter att bromsa närsynthet finns det idag flertalet behandlingssätt som även visar god effekt i kliniska studier. Med dessa är det möjligt att både se bättre idag ochförbättra utsikterna för framtiden. Studier visar också att vistelse utomhus minskar risken för ökad närsynthet. Mer utomhusaktivitet och mindre skärmtid är därför alltid rekommenderat.

Tre behandlingssätt

myopikontroll_glasogon_stellest.webp
myopikontroll_mjuka_linser.webp

Glasögon med Stellest-glas

Stellest är en ny typ av glasögonglas framtaget av världens största glastillverkare, Essilor. 

Tack vare 1021 individuellt slipade punkter i glaset formas ljuset som träffar näthinnan på ett sätt som motverkar ögats tillväxt och därmed också bromsar närsynthet. I kliniska studier har glasen bromsat utvecklingen av närsynthet med i snitt 67% jämfört med vanliga glasögonglas vid 12 timmars bärande/dag.

Kostnad 490kr/mån. Synundersökning, båge (värde upp till 995kr) och Stellest-glas ingår samt ny synundersökning var 6:e månad.

Om synen ändrats mer än 0.50dpt efter 6 månader byts glasen ut till aktuell styrka utan extra kostnad. Efter 12 månader görs ny synundersökning och ditt barn får nya glasögon, detta också utan extra kostnad.

MiSight endagslinser 

MiSight är en mjuk endagslins som är anpassad för barn. Med endagslinser behövs inga extra tillbehör, man tar ett nytt fräscht linspar varje dag.

Tack vare en unik ActivControl-teknologi 
formas ljuset som träffar näthinnan på ett sätt som motverkar ögats tillväxt och därmed också bromsar närsynthet. I kliniska studier har MiSight endagslinser haft en bromsande effekt av närsynthet på 59% jämfört med vanliga linser.

Att prova ut MiSight-linser kostar 795kr inkl synundersökning, provlinser och hanteringsträning. Därefter 590kr/mån inkl ny synundersökning var 6:e månad.

Nattlinser (Ortho-k)

Nattlinser används på natten och plockas ur på morgonen. De skräddarsys utifrån ditt barns synfel och en detaljerad topografisk scanning av hornhinnan, linsen formar sedan om ögat under natten. Fullt resultat uppnås efter ca 14 dagar.

Effekten är helt reversibel, slutar man använda linserna återgår hornhinnan till sin naturliga form.

I kliniska studier har nattlinser haft en bromsande effekt av närsynthet på upp till 50% jämfört med vanliga linser.

 

Utprovning av nattlinser kostar 2500kr inkl synundersökning och hanteringsträning.
Därefter linshyra 390kr/månad inkl synundersökning var 6:e månad samt nya linser varje år. Kostnad för linsvätska tillkommer.

Nattlinser (ortho-k)

Vissa jobb kräver glasögon som tål tuffa tag, så att dina och dina medarbetares ögon inte råkar illa ut. Dessa skyddsglasögon måste uppfylla de krav på hållfasthet och tillverkning som defineras i EU direktiv 89/686/EEC. De skyddsglasögon vi tillhandahåller tillverkas av Uvex, och uppfyller dessa högt ställda krav.

Förr såg alla skyddsglasögon likadana ut. I takt med att glasögon i sig blivit en modeaccessoar och glasmaterialen utvecklats så finns det idag mycket att välja på även när det kommer skyddsglasögon. Allt från traditionella metallbågar till sportiga välvda plastbågar och även bågar utan ram runt glasen. 

Skyddsglas går att slipa med såväl enkelslipad, som progressiv och bifokal styrka. 

Vanliga frågor (FAQ)

I vilka åldrar bör barn använda glas och linser för myopikontroll?

Glasögon med Stellest i åldrarna 6-16 år. Linser i åldrarna 8-16 år, beroende på förmåga att hantera linser.

Gör ni synundersökningar även för barn?

Ja, på barn över 8 år. Boka tid här. Barn under 8 år undersöks på ögonmottagningen på sjukhuset.

Vilken metod för myopikontroll är bäst?

Bäst är det som passar barnet och dess vardag bäst. Det viktigaste är att ditt barn trivs med glasögonen eller linserna, då används de på rätt sätt och kommer ge bättre resultat.

Vad mer kan man göra för att förhindra utvecklingen av närsynthet?


Studier visar att vistelse utomhus minskar risken för ökad närsynthet. Mer utomhusaktivitet och mindre skärmtid är därför alltid att rekommendera.

Gäller landstingsbidraget för barn även för dessa glasögon och linser?

Ja. Prisuppgifterna ovan är rabatterade och med bidraget inräknat.

header_myopikontroll.webp

Myopikontroll

Stellest
MiSight
nattlinser
bottom of page