top of page

Synundersökning

Synundersökning i Jönköping

Synundersökningen är själva grundplåten i vår verksamhet. Här får du reda på hur ögonen mår och skapar underlaget till valet av glas och linser. Till skillnad från andra aktörer väljer vi att lägga lite extra tid på det här momentet och se till att du alltid möter en leg. optiker. En självklarthet kan man tycka.

 • Synundersökning för glasögon eller linser,
  45 min - 480kr
   

 • Nytillpassning linser inkl tillbehör & träning,
  60 min - 980kr (retillpassning 780kr)
   

 • Ögonhälsoundersökning, inkl läkarutlåtande  
  60 min - 980kr
   

 • Tåranalys, för dig med torra eller rinnande ögon,
  90 min - 1380kr

Gör en synundersökning hos Jönköpings mest pålästa optiker, Optiker Jahnke

Ögonhälsoundersökning

Optiker Jahnke i Jönköping samarbetar med ögonläkare

Att göra en utförlig ögonhälsoundersökning är att investera i dig själv. Även om man inte har några direkta besvär kanske man har en familjemedlem eller släkting som har en ögonsjukdom som inte upptäcktes i tid.

Förutom att noggrant mäta upp ditt eventuella synfel, mäta tryck och göra en yttre ögoninspektion gör vi även:

 • Synfältsmätning

 • Ögonbottenfotografering

 • Amsler-test av gula fläcken

Bilderna från dessa mätningar skickas till vår ögonläkare. Inom 72 timmar har du ett svar från oss med vårt och ögonläkarens utlåtande.

Tåranalys

Har du torra eller rinnande ögon? Tårfilmen fyller flera väldigt viktiga funktioner i ögat. Den både smörjer, bibehåller synskärpan och forslar bort bakterier. Tidigare har man ofta förknippat torra ögon eller rinnande ögon med äldre personer, men idag har upp till varannan svensk besvär. 

Vanligaste orsaken till torra ögon är underproduktion av oljor i de meibomska körtlarna i ögonlocken. Även inflammation i ögonlockskanterna är vanligt förekommande.

En tåranalys går ut på att kartlägga besvären och hitta bästa behandling för just dina ögon. Våra specialutbildade optiker har tillgång till instrument som bara finns på ett fåtal kliniker i landet.

Kostnad för tåranalys är 1390kr, synundersökning för glasögon är inkluderad i priset.

Blått öga på grå bakgrund

Bara hos
Jahnke

Synträning

fria vikter

Vi får ibland frågan om det går att träna bort sitt synfel. Svaret är nej, det går tyvärr inte. Däremot finns det andra delar av synförmågan som faktiskt går att träna upp. 

Det rör sig om de ackommodativa ögonmusklerna som sitter inuti ögat. De gör att vi kan fokusera på nära håll. Vissa utav oss har svårt att antingen spänna dessa muskler, eller att släppa på den spänning som blir när vi tittar mycket på sånt som är nära. T.ex skolböcker, datorer och mobiltelefoner.

Denna del av synfunktionen går ofta att träna upp hos  personer upp till ca 35 års ålder. Kostnaden är 960kr, inkl uppföljningsbesök och lån av redskap.

Emilia bokade tid hos oss för att hon hade svårt att fokusera i skolan:

 • Hur kom det sig att du bokade tid?

  - Jag hade svårt att växla mellan mina anteckningar och whiteboarden i skolan. Efter att jag lyft blicken tog det en stund innan jag fick skärpa på längre avstånd, det gjorde att jag kände mig ansträngd i ögonen.
   

 • Hur gick träningen till?

  - Jag fick med en "flipper" hem med två olika glaspar. Tre gånger varje dag satt jag 5 minuter och fokuserade på en text, samtidigt som jag växlade mellan glasparen på flippern. Detta gjorde jag i 2 veckor och kom sedan tillbaka på uppföljning hos optikern.
   

 • Var det svårt?

  - Nej det var jätteenkelt! Det svåra var att komma ihåg att träna tre tillfällen varje dag!

Idag har Emilia inga besvär längre, skulle det komma tillbaka går det att upprepa träningen längre fram.

traning.jpg
tåranalys
ögonhälsoundersökning
bottom of page